Muusikkona kirkon palveluksessa

• Julkaisusarja
    Kirkon tutkimuskeskuksen verkkojulkaisuja, 59
  • Aiheluokat
    koulutus, tutkimus, musiikkitoiminta, seurakuntatyön kehittäminen
  • Esittely
    Tämä raportti kokoaa yhteen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnissa työskenteleville kanttoreille vuonna 2017 tehdyn osaamiskartoituskyselyn havainnot. Tarkastelun kohteena on se, minkälaiseksi oma osaaminen koetaan, sekä se, miten koulutuksen ja opiskeluaikaisten mielikuvien koetaan vastaavan kanttorin työn todellisuutta. Raportissa käydään läpi kanttorien musiikillista, teologista ja pedagogista osaamista sekä työyhteisöön, työtapoihin ja kehittävään työotteeseen liittyvää osaamista. Myös kanttorin tehtävää hengellisenä työntekijänä käsitellään. Lisäksi tarkastellaan sitä, minkälaisiksi kanttorit kokevat työtään koskevat vaatimukset ja mitkä asiat kuormittavat heitä työssä. Raportin taustalla on Kirkon musiikin ammattilaisena kasvaminen -tutkimushanke. Tutkimus vastaa tarpeeseen yhtäältä kanttoreiden osaamisen ja koulutustarpeiden selvittämiseksi ja toisaalta kanttoreiden ammatillisen identiteetin ja ammattiin kasvamisen prosessin valottamiseksi. Tutkimus toteutetaan vuosina 2016–2019 Kirkon koulutuskeskuksen, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian, Kirkon tutkimuskeskuksen, Kirkkohallituksen Jumalanpalvelus ja yhteiskunta -yksikön sekä Itä-Suomen ja Jyväskylän yliopistojen yhteistyönä. Raportin ovat kirjoittaneet MuM, kanttori ja työnohjaaja Katarina Engström, YTT, tutkija Veli-Matti Salminen sekä MuM, kanttori ja jumalanpalveluselämän asiantuntija Teija Tuukkanen.

Eteläranta 8, PL 210 00131 Helsinki | Vaihde (09) 1802 1 | Kartta | Tietosuoja | Evästeet | Palaute