Teema- ja juhlapäivät

Kirkkovuoden rinnalla ja sen kanssa vuorovaikutuksessa voidaan seurakunnassa viettää erilaisia teemapäiviä ja juhlia. Perinteisiä juhlan aiheita ovat esimerkiksi seurakunnan perustamisen vuosipäivä tai kirkon vihkimisen vuosijuhla. Oman ryhmänsä muodostavat valtiolliset ja yhteiskunnalliset juhlapäivät, joiden viettoon kirkko osallistuu. Tällaisia ovat muun muassa itsenäisyyspäivä tai kaatuneitten muistopäivä.

Kansainvälisten yhteyksien kautta saamme tietoa hyvin monenlaisista teema- ja juhlapäivistä. Tällaisia ovat esimerkiksi rauhaan, solidaarisuuteen, eri kulttuurien kohtaamiseen ja diakoniseen vastuuseen liittyvät teemapäivät. Useimmilla teemapäivillä on tarkka päivämäärä. Seurakunnalla on mahdollisuus pitää teemaa esillä esimerkiksi viikkotoiminnassaan. Sunnuntaina vietettynä teemapäivä ei kuitenkaan voi syrjäyttää pyhäpäivän aihetta tai kirkkovuoden ajankohtaa.

Joitakin teemapyhiä vietetään valtakunnallisesti vuosittain vaihtuvalla paikkakunnalla. Näitä ovat esimerkiksi partiolaisten kansallinen kirkkopyhä ja kehitysvammaisten kirkkopyhä.

Aineistoa kaatuneitten muistopäivän viettoon

Kansainvälisiä teemapäiviä Suomen YK-liiton kalenterissa

Luettelo teemapäivistä Wikipediassa

Satamakatu 11, PL 185 00161 Helsinki | Vaihde (09) 1802 1 | Kartta Palaute sivun ylläpitäjälle