Selkokielisiä jumalanpalvelustekstejä

Messun ja kirkollisten toimitusten kaavoista on osia mukautettu selkokielelle. Selkokieli on suomenkielen muoto, jossa kielen rakennetta ja sanastoa on muutettu selkeämmäksi.

Arvion mukaan selkokielestä hyötyviä on Suomessa n 500 000. Yleiskielen ymmärtäminen voi olla hankalaa monenlaisista syistä. Näitä ovat esimerkiksi perinnölliset kielen ja ymmärtämisen vaikeudet, neurologisten sairauksien aiheuttamat häiriöt tai muistisairaudet, tai se, että suomi on vieras kieli.

Messun ja kirkollisten toimitusten selkomukautukset on hyväksytty jumalanpalveluksen virikemateriaaliksi Kirkon jumalanpalvelus ja yhteiskuntatyön toimikunnassa. Niitä voi myös soveltaa tilanteen mukaan.

Konfirmaatiomessu

Lapsen kaste