Kynttilöiden käyttö jumalanpalveluksessa

Kynttilän liekki kuvaa valon voittoa pimeyden voimista. Samalla liekki kuvastaa valvomista, lämpöä ja yhteyttä. Kristillisessä ajattelussa se on keskeisesti rukouksen ja Kristus-esirukoilijan vertauskuva. Kynttilällä on vahva sijansa kristillisessä jumalanpalveluselämässä ja yksityisessä rukouksessa.

Alttarikynttilät

Alttarikynttilöiden lukumäärä vaihtelee kirkkovuoden mukaan. Suurina Kristus-pyhinä, jolloin liturginen väri on punainen tai valkoinen, käytetään neljää tai kuutta kynttilää. Liturgisen värin ollessa vihreä tai violetti käytetään kahta kynttilää.

Kynttilät on mahdollista sijoittaa aina siten, että alttarilla on vain kaksi kynttilää ja muut kynttilät ovat alttarin tuntumassa.

Kynttilät sijoitetaan alttarille tai sen ympärille niin, että seurakuntalaiset näkevät alttarille. Perinteen mukaan kynttilöiden tulisi olla lyhyempiä kuin alttarilla oleva krusifiksi. Monihaaraisten kynttilänjalkojen sijoittamista alttarille tulee välttää.

Piispankynttilä

Kun oman hiippakunnan piispa johtaa jumalanpalvelusta, alttarille lisätään ns. piispankynttilä.

Kristus-kynttilä

Pitkäperjantaina kynttilöitä ei polteta lukuun ottamatta jumalanpalveluksen sisältöön ja kulkuun kuuluvaa ns. Kristus-kynttilää (ks. Jumalanpalvelusten kirja, kiirastorstain messu). Kristus-kynttilä sammutetaan pitkäperjantain sanajumalanpalveluksessa evankeliumin lukemisen yhteydessä (I ja II vuosikertoina lukemisen päätyttyä, III vuosikertana ennen kahta viimeistä kappaletta).

Pääsiäiskynttilä

Pääsiäiskynttilä symbolisoi Kristusta, maailman valoa, joka on noussut haudan pimeydestä. Kynttilä on suurikokoinen, Kristusta kuvaavilla symbolimerkeillä koristeltu. Se palaa lukupulpetin vieressä kaikissa jumalanpalveluksissa pääsiäisestä helluntaipäivän vesperiin saakka. Helluntain jälkeen pääsiäiskynttilä siirretään kuorissa lähelle kastemaljaa, ja sitä poltetaan vain kasteen ja hautaan siunaamisen aikana. Kastekynttilä voidaan sytyttää pääsiäiskynttilästä. Pääsiäiskynttilää voidaan käyttää myös pyhäinpäivän iltajumalanpalveluksessa. Paastonajan alkaessa tuhkakeskiviikkona pääsiäiskynttilä viedään pois kirkkosalista ja tuodaan sinne vain kasteitten ajaksi.

Adventtikynttilä

Adventtiaikana voidaan käyttää adventtikynttilöitä. Näillä usein saarnatuoliin sijoitettavalla neljällä kynttilällä kuvataan adventtiajan kulumista - jokaisena adventtisunnuntaina sytytetään uusi kynttilä entisen rinnalle. Valon lisääntyminen muistuttaa joulun valosta, joka Kristuksessa tuli maailmaan.

Rukouskynttilä

Jumalanpalvelusten ja rukoushetkien yhteydessä voidaan käyttää rukouskynttilöitä. Seurakuntalaiset voivat myös sytyttää oman rukouskynttilänsä ja laittaa sen sitä varten osoitettuun paikkaan esirukouksen ja rukousvalvomisen merkiksi.

Lisätietoa: Palvelkaa Herraa iloiten, jumalanpalveluksen opas (ensimmäinen versio). Kirkon jumalanpalvelus- ja musiikkitoiminnan keskus 2000. ISBN 951-789-060-5. Suomen ev.lut. kirkon kirkkohallituksen julkaisuja 2000/6.