Kirkolliset kunniamerkit

Kirkolliset kunniamerkit ovat Pyhän Henrikin risti (PHR), Mikael Agricolan risti (MAR) ja Pro ecclesia -mitali. Kirkkohallitus on hyväksynyt näiden kunniamerkkien säännöt. Kunkin kunniamerkin myöntämisen perusteet ilmenevät ao. kunniamerkin säännöistä (2 §). Kunniamerkit myönnetään kirkon kunniamerkkitoimikunnan esityksestä.

Kunniamerkit on suunnitellut taitelija Mauno Honkanen vuonna 2004.

Pyhän Henrikin risti (PHR)

Arkkipiispa voi myöntää Pyhän Henrikin ristin sekä suomalaisille että ulkomaalaisille henkilöille erityisesti ekumeenisista ansioista tai Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sisarkirkkoihin suhteita edistävästä toiminnasta. Pyhän Henrikin risti voidaan myöntää myös merkittävistä ulkomaille suuntautuneesta humanitaarisesta toiminnasta tai lähetystyöhön liittyvistä ansioista.

Mikael Agricolan risti (MAR)

Arkkipiispa voi myöntää Mikael Agricolan ristin kotimaisena huomionosoituksena merkittävästä kirkon tarkoitusperiä edistävästä toiminnasta. Mikael Agricolan ristin myöntämisessä voidaan ottaa huomioon myös suomalaisen kulttuurin kehittämiseen ja edistämiseen liittyvät ansiot.

Seurakuntatyön kunniamerkki Pro ecclesia -mitali

Kirkkohallitus voi myöntää Pro ecclesia -mitalin kirkon työssä erityisen ansioituneelle henkilölle.

Ehdotukset kunniamerkin myöntämisestä

Esityksiä kirkollisten kunniamerkkien myöntämisestä voivat tehdä kirkkohallitus, kirkon ulkoasiain neuvosto ja hiippakuntien tuomiokapitulit, jotka lähettävät esityksensä edelleen kirkon kunniamerkkitoimikunnan käsiteltäväksi. Seurakunnat ja kirkolliset järjestöt lähettävät omat kunniamerkkejä koskevat esityksensä puoltojärjestyksessä tuomiokapituleille niiden määräämän aikataulun mukaisesti. Tuomiokapitulit asettavat saamansa ja laatimansa esitykset puoltojärjestykseen ennen lähettämistä kunniamerkkitoimikunnalle. Kunniamerkkitoimikunta voi omasta aloitteestaan esittää kunniamerkin myöntämistä, vaikka sille ei olisi tullut siitä esitystä.

Pyhän Henrikin ristiä ja Mikael Agricolan ristiä koskevat kunniamerkkiesitykset on toimitettava Kirkon kunniamerkkitoimikunnalle Kirkkohallitukseen kunakin vuonna 31.10. mennessä ja Pro ecclesia -mitalia koskevat esitykset 31.5. mennessä.

Kunniamerkkitoimikunta ottaa huomioon vain ao. vuonna tehdyt esitykset. Siksi esitys, joka ei ole johtanut kunniamerkin myöntämiseen, tulee tehdä uudestaan, mikäli sitä pidetään edelleen tärkeänä ja halutaan mukaan ao. vuoden käsittelyyn.

Kunniamerkkiesitykset laaditaan  ehdotuslomakkeella

Kunniamerkkien ehdotuslomake
Tallenna lomake koneellesi, täytä ja tulosta.

Lomakkeen kaikki kohdat on täytettävä huolellisesti. Tarvittaessa lomaketta voi täydentää liitteellä. Aiemmat myönnetyt arvonimet ja kunniamerkit ja niiden myöntämisvuosi on merkittävä.

Esityksiä tehtäessä on huomattava, että kirkollista kunniamerkkiä ei yleensä myönnetä, mikäli henkilölle on kolmen vuoden sisällä myönnetty valtiollinen tai muu kunniamerkki tai arvonimi. Valtiolliset kunniamerkit anotaan opetusministeriön antamien ohjeiden mukaisesti.

Luettelot kunniamerkkien saajista

Pyhän Henrikin ristin saajat

Mikael Agricolan ristin saajat

Pro ecclesia -mitalin saajat (ent. Seurakuntatyön kunniamerkki)