Kätketyt kivut

Sotiemme jäljiltä on ihmisten mielissä vielä paljon kätköön jääneitä asioita. Käsittelemättöminä ne lisäävät elämän kuormaa ja vaikuttavat tiedostamattomina seuraaviin sukupolviin asti. Emme ole kansakuntana riittävästi selvittäneet näitä asioita.

Muistelun tarvetta tuntuu olevan niin rintamalla olleilla kuin kotijoukoilla, evakoilla ja heidän lapsillaan, sotalapsilla, lotilla ja vielä niilläkin, joita vuoden 1918 tapahtumien seuraamukset koskettavat. Menneiden vuosikymmenten ilmapiiri ei ole aina suosinut surun, pettymyksen, vihan ja häpeän kokemusten julkituloa. Myös omien vanhempien ja isovanhempien käytös on saattanut hämmentää kulttuurissa, jossa vaikeista asioista on ollut tapana vaieta.

Kirkon diakonia ja sielunhoito sekä yhteiskunnallinen työ toivovat, että maahamme syntyisi kätkettyjä sodan traumoja koskevaa keskustelukulttuuria ja muisteluryhmiä. Aihetta voitaisiin tuoda esiin esimerkiksi erilaisten yhdistysten ja ryhmien kokoontumisissa, tilaisuuksissa ja arkisissa kohtaamisissa. Tarkoituksena on myös tukea hoitohenkilökuntaa vanhustyössä, jossa sodan aiheuttamien traumojen purkamiselle on tarvetta. Hankkeessa ovat mukana Suomen mielenterveysseura, Mielenterveyden keskusliitto, Vanhustyön keskusliitto, Suomen Lottaperinneliitto sekä Nuorisotutkimusseura.

Aiheesta lisää:

Kirjallisuus
Kätketyt_kivut

Eteläranta 8, PL 210 00131 Helsinki | Vaihde (09) 1802 1 | Kartta | Tietosuoja | Evästeet | Palaute