Kirkkolainsäädännön kodifiointi

Kirkolliskokous on tehnyt valtioneuvostolle ehdotuksen uuden kirkkolain säätämiseksi. Hallituksen esitys eduskunnalle kirkkolaiksi on opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelussa.

Päättäessään uudesta kirkkolaista kirkolliskokous päätti myös uudesta kirkkojärjestyksestä, joka tulee voimaan samasta ajankohdasta kuin uusi kirkkolaki. Samalla voimassa olevat kirkkolaki, kirkkojärjestys ja kirkon vaalijärjestys kumotaan.

Uutta kirkkolakia koskeva ehdotus ja päätös kirkkojärjestyksestä löytyvät kirkkolainsäädännön kodifiointia koskevasta osiosta kohdasta Lainsäädäntö.

Kodifiointihankkeen taustalla on pitkään jatkunut valmistelutyö. Vuonna 2016 pidetyssä lausuntokierroksessa lausuntoa pyydettiin eräiden valtiollisten viranomaistahojen lisäksi piispainkokoukselta, Kirkon työmarkkinalaitokselta, hiippakuntien tuomiokapituleilta sekä sattumanvaraisesti jäsenmääränsä perusteella valituilta seurakunnilta ja seurakuntayhtymiltä.

Jokaisesta hiippakunnasta lausuntoa pyydettiin kahdelta alle 6 000, 6 000–15 000, 15 000–30 000 ja yli 30 000 jäsenen seurakunnalta tai seurakuntayhtymältä eli yhteensä noin 70 seurakunnalta tai seurakuntayhtymältä. Mahdollisuus lausunnon antamiseen oli kuitenkin siten avoin, että myös muut seurakunnat tai seurakuntayhtymät saivat halutessaan antaa esitysluonnoksesta lausuntonsa.

Kirkkolainsäädännön kodifioinnin esitysluonnos 2016

Tämän sivun lyhytosoite: http://sakasti.evl.fi/kodifiointi

Eteläranta 8, PL 210 00131 Helsinki | Vaihde (09) 1802 1 | Kartta | Tietosuoja | Evästeet | Palaute