Musiikin teologiasta

Jumala on luomistyönsä yhteydessä luonut musiikin ainekset ja antanut ihmiselle musikaalisuuden lahjan, kyvyn jatkaa työtoverina Jumalan luomistyötä. Musiikilla on suuri merkitys ihmisten arjessa ja juhlassa. Kristityt ovat alusta alkaen laulaneet yhteisissä kokoontumisissaan. Monet psalmit kehottavat laulamaan, soittamaan ja ylistämään, mutta niissä purkautuu myös ihmisten hätä, ahdistus ja tuska. Musiikki kantaa ihmisten huokauksia Jumalan puoleen. Kolossalaiskirje liittää musiikin seurakunnan yhteisiin kokoontumisiin: ”Antakaa Kristuksen sanan asua runsaana keskuudessanne. Opettakaa ja neuvokaa toisianne kaikella viisaudella ja laulakaa kiitollisin mielin Jumalalle psalmeja, ylistysvirsiä ja hengellisiä lauluja” (Kol. 3:16). Kun Raamattu kertoo laulun ja soiton erilaisista ilmenemismuodoista, se samalla kuvaa musiikin tehtävää kristittyjen keskeisessä kokoontumisessa, jumalanpalveluksessa.

Musiikin vahva asema kirkossamme perustuu Raamattuun ja kirkon perinteeseen. Luther perustelee musiikin merkitystä ja tehtävää kolminaisuususkon pohjalta. Musiikki on Jumalan hyvä luomisteko, se on luotu yhdessä muun luomakunnan kanssa. Se on osa ihmisten maailmaa, inhimillistä elämää, jossa kuitenkin Jumala on läsnä. Musiikki voi vaikuttaa myönteisesti myös uskon syntymiseen. Luther pitää Jumalan ylistämistä, rukousta ja laulua yhtenä seurakunnan tuntomerkkinä. Pyhä Henki tekee uskon kautta koolla olevan seurakunnan osalliseksi Jumalan hyvistä teoista ja saa aikaan Jumalan ylistämistä. Seurakunnan vastaus on pohjimmiltaan Jumalan teko: ”Hän antoi suuhuni uuden virren, kiitoslaulun Jumalamme ylistykseksi” (Ps. 40:4).

Musiikilla sinänsä on suuri merkitys ihmisten välisen yhteyden luojana, mutta luterilainen kirkko on myös lauletun sanan kirkko. Kristus on läsnä ja vaikuttaa lauletussa sanassa. Tähän perustuu luterilaisen teologian mukaan musiikin erityisasema muiden taiteiden rinnalla.

Lähde: ELÄMÄ - USKO - RUKOUS:
Rippikoulusuunnitelma 2001
s. 32

Pyhyys ja musiikki -seminaarissa 23.11.2009 Helsingissä pidettyjä esitelmiä:

Sateenkaari ja häikäistyminen: Olivier Messiaenin näkemys hengellisten totuuksien ilmenemisestä musiikissa (Annikka Konttori-Gustafsson)

Kirkko-ooppera: säveltäjän puheenvuoro (Jyrki Linjama)

Pyhän semantiikka Kaija Saariahon oopperassa Kaukainen rakkaus (Liisamaija Hautsalo)