Vihreät riparit

Vihreät riparit -logo

Rippikoulussa nuoria on saateltu luonnon helmaan jo vuosikymmenien ajan. Tässä mielessä nuorten luontosuhdetta on luotu ja vahvistettu ilman tietoista tai tavoitteellista ympäristökasvatusta.

Eri tyyppisiä ja eri tavoin vihertäviä ripareita järjestetään kaiken aikaa eri puolilla Suomea. Mitä voisimme oppia toisiltamme? Voisivatko kaikki Suomen rippikoulut joskus selkeästi vihertää?

Millä kaikilla tavoilla puolivuotinen rippikoulu ravitsee nuoren omaa suhdetta Jumalan luomistyöhön ja luomakuntaan? Voisiko ympäristökysymykset nivoa kysymyksiin synnistä, armosta ja parannuksenteosta?

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vihreät riparit -kirja

Vihreät riparit -kirja (toim. Jarmo Kokkonen & Panu Pihkala) on visuaalinen, upeasti taitettu ja helppolukuinen teos. Se johdattelee sekä ensikertalaisen että kokeneen kasvattajan ympäristöystävällisyyden lähteille rippikoulussa ja kaikessa leirielämässä. Kirjassa on paljon konkreettisia esimerkkejä ja koeteltuja käytäntöjä. Kirjaa saa Kirjapajasta tilaamalla, ohjehinta 26 euroa.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vihreät riparit -hankkeen tavoitteet ja riittävän vihreän riparin kriteerit:

Vahvistaa kristillistä ympäristökasvatusta ja ekoteologiaa rippikoulussa ja isostoiminnassa

Työskentelemme ja vaikutamme hankkeessa siten, että rippikoulussa ja isostoiminnassa

• rippikoulussa ja isostoiminnassa monipuolinen ja nuorilähtöinen hengellinen elämä toteutuu luonnon ja ympäristön mahdollisuuksia huomioiden
  • kasvattajien ja nuorten luontosuhde ja kokonaisvaltainen käsitys ihmisestä osana luomakuntaa vahvistuvat
  • luontoa ja ulkotiloja ja niissä liikkumista hyödynnetään luontevina oppimis- ja kokemusympäristönä
  • ymmärrys ihmisen toiminnan ja ympäristön hyvinvoinnin yhteydestä syventyy
  • materialistinen maailmankuva ja kuluttamiseen perustuva identiteetti tulevat haastetuiksi

Rippikoulu on riittävän vihreä silloin, kun

1. nuoret laativat 10 ympäristöpelisääntöä, joiden toteutumisesta huolehditan yhdessä
  2. ympäristöteema on läsnä leirin ohjelmassa (hartaus, oppimistilanne, iltaohjelma ja isosryhmä)