Monikulttuurisen työn koulutus

Kirkon monikulttuuriseen työhön on tarjolla ajankohtais- ja osaamista päivittävää, täydentävää ja syventävää koulutusta.

Vuonna 2011 alkoi kirkon kansainvälisen työn erityiskoulutus, jonka moduulitarjontaan kuuluu kansainvälisen vastuun ja lähetystyön sekä monikulttuurisen työn teologiaa, ekumeniaan, uskontojen väliseen kohtaamiseen ja monikulttuuriseen seurakuntatyöhön syventäviä osia. Moduuleja voi suorittaa yksittäin tai valinnaisina muihin pitkiin erityiskoulutuksiin.

Seurakunnat voivat myös tilata räätälöityä henkilöstökoulutusta ja seurakunnan työn kehittämiskonsultaatiota kirkon maahanmuuttajatyön sihteeriltä.

Ajankohtaisia koulutuksia

Koulutustarjontaa kirkon henkilöstökoulutuskalenterista

Kalenterissa on useita monikulttuurisuuteen, uskontojen kohtaamiseen ja maahanmuuttajiin liittyvää koulutusta.

Arabiankielisten kohtaaminen

Sanansaattajat –lähetysjärjestön pitkäaikainen työntekijä David Ezzine on erikoistunut muslimien ja arabiankielisten kohtaamiseen. Marraskuusta alkaen David Ezziné on seurakuntien käytettävänä palkkiotoimisesti (matkakulut ja palkkio seurakunnan normaalin käytännön mukaisesti).

Seurakunnissa voidaan järjestää kutsutilaisuuksia arabiankielisille seurakuntaan ja suomalaiseen elämään perehdyttämiseksi tai kristillisiä opetustapahtumia esimerkiksi viikonloppuisin. David voi tulla seurakuntien avuksi tämän tyyppisiin tilaisuuksiin ja toimia tulkkina sekä opettajana.

Jo nyt voitte ottaa yhteyttä Marja-Liisa ja David Ezzinéen osoitteella marja-liisa.ezzine@sansa.fi.

Lisätietoja antavat Marja-Liisa Laihia ja Vesa Häkkinen

Vieras, tuttu, naapuri, kaveri vai ystävä? - Islamin kosketus puhututtaa

Kesto: 1-3 tuntia tai sovittaessa pidempi luentosarja
Kohderyhmät: kirkon, järjestöjen ja yhdistysten, seurakuntien ja seurakuntayhtymien työntekijät ja seurakuntalaiset
Tavoitteena: rohkaista yhteyteen ja kohtaamiseen, koota ja mahdollistaa kokemusten jakamista
Käisiteltäviä aihealueita: mm. muslimin kohtaaminen ja kulttuurien välinen vuorovaikutus, islamin moninaisuus
Lisätietoja ja tilaukset: Raija Hämynen, raija.hamynen@kylvaja.fi, puh.0445347114

Kirkon Ulkomaanavun ajankohtaispäivät:

Seuraavien päivien ohjelmat ks. Ajankohtaispäivät.

Ajankohtaispäivä on suunnattu Ulkomaanavun yhteyshenkilöille, seurakunnan kaikkien työalojen työntekijöille, luottamushenkilöille, vastuutehtävissä oleville vapaaehtoisille, Kirkon Ulkomaanavun työn tekijöille ja tukijoille sekä Ulkomaanavun työstä kiinnostuneille.

Hyvää turvaa: turvapaikanhakijoiden kohtaaminen seurakunnassa

Suomen Lähetysseuralta tilattava ja räätälöitävä päivän koulutus
Kohderyhmät: turvapaikanhakijoiden kohtaamisesta vastaavat kirkon, seurakuntien ja seurakuntayhtymien työntekijät sekä vapaaehtoiset.
Tavoite: Työntekijöillä ja vapaaehtoisilla on perusvalmiudet turvapaikanhakijoiden kohtaamiseen tavalla, joka lisää yksilöiden sekä ryhmien kokonaishyvinvointia ja mahdollistaa ihmisoikeuksien toteutumisen.
Keskeiset sisällöt: konfliktipesäkkeet Lähi-Idässä ja Afrikassa, suojeluvelvollisuus ja sitoutuminen, hyvän avunannon periaatteet, hyvinvoinnin osatekijät, kulttuurisensitiivisyys ja vuorovaikutus
Yhteyshenkilö: Timo Frilander, timo.frilander@felm.org

MOD-koulutukset

MOD eli moninaisuus, oivallus, dialogi –toiminta tähtää yhdenvertaisuuden edistämiseen. MOD-koulutus herättelee oivalluksiin ja antaa kävijöilleen valmiuksia kohdata arjen moninaisuutta. Kursseja järjestetään säännöllisesti.
Lisätietoja ja aikataulut.

Friendship First -kurssi

Kurssi valmentaa tavallisia kristittyjä kohtaamaan tavallisia muslimeja ystävyyden kautta, itsevarmuudella ja taidolla. Kurssi maksaa 25 € / henkilö OM:lle + kulut järjestäjätaholle. Kurssi kestää 6 x 1,5 h eli se on joko viikonloppukurssi, kolme lauantaita tai arki-iltoina. Kurssimaksuun kuuluu kurssimanuaali, materiaali ja opetukset.
Kurssin FriendshipFirst esite.
Yhteystiedot: Markus Alajoki, markus.alajoki@om.org. (www.omsuomi.fi)