Ihmisoikeudet ja rauha

Ev.lut. kirkon ihmisoikeusfoorumi

(yllä uusin tieto, alempana aiempien vuosien tapahtumia)
Ennakkotieto – varaa päivä kalenteriisi

Yhdenvertaisuus - ihmisoikeuksien sanomattomat hierarkiat
Kirkon ihmisoikeusfoorumi 2018

Paikka: Kirkon talo, Eteläranta 8, Helsinki
Aika: 23.11.2018 klo 13-16

Ihmisoikeudet ovat nousseet uudella tavalla julkiseen keskusteluun. Samalla lähestyy hetki, jolloin juhlistetaan YK:n ihmisoikeuksien 70-vuotista historiaa. Samaan ajankohtaan sijoittuu myös kirkon uuden ihmisoikeuskäsikirjan julkistaminen.

Kirkon ihmisoikeusfoorumi keskittyy kysymykseen yhdenvertaisuudesta. Keiden osalta ja milloin ihmisoikeudet toteutuvat? Miksi toisten ihmisoikeudet näyttävät toteutuvan toisia kattavammin? Onko syntynyt ihmisoikeuksien sanomattomia hierarkioita?

Tilaisuudessa mukana muuan muassa:

piispa Björn Vikström, Ihmisoikeudet ja kristinusko
OTM Jukka Kumpuvuori, Vammaisten ihmisten oikeudet
Islamin opettaja Suaad Onniselkä, Islam ja ihmisoikeudet Suomessa
Tutkija Maria Ohisalo, Asuminen perusoikeutena

Kirkon ihmisoikeuskäsikirjan julkistaminen: johtava asiantuntija Kari Latvus, asiantuntija Elina Hellqvist ja asiantuntija Laura Arikka

Tilaisuuden juontaa johtava asiantuntija Ilkka Sipiläinen

Tilaisuus on ilmainen, ilmoittautuminen toivotaan kahvitarjoilun vuoksi.

Ilmoittautumislinkki: https://www.lyyti.in/ihmisoiheusfoorumi_2018

Lisätiedot:

Arja Kunnala, 050 3525 723, arja.kunnala@evl.fi

Ihmisoikeusfoorumi 14.3.2017

Tervetuloa Kirkon talossa järjestettävään Kirkon ihmisoikeusfoorumiin, joka pohtii onko kirkolla ihmisoikeusagendaa.

Sellainen on varsin vahvasti Norjan luterilaisella kirkolla. Sen ihmisoikeuksien asiantuntiaryhmä laati dokumentin, jota kirkolliskokous suositti käytettäväksi seurakunnissa pohdinnan ja toiminnan innoittajana.

Dokumentti on myös käännetty englanniksi ja luettavissa tästä linkistä: Set the Oppressed Free. The Church of Norway and Human Rights. Entä millainen voisi olla Suomen evankelisluterilaisen kirkon ihmisoikeusohjelma?

Tervetuloa kuulemaan, keskustelemaan ja vaikuttamaan.

Ohjelma ja ilmoittautuminen

Kirkon ihmisoikeusfoorumi 20.3.2014

Kirkon ihmisoikeusfoorumi 31.1.2013

Kirkon ihmisoikeurfoorumi 9.12.2012

Kansainvälisen ihmisoikeuksien päivän aattona 9.12.2012 Helsingissä järjestetyn ensimmäisen ihmisoikeusfoorumin teemana oli Turvapaikanhakijan osa ja oikeudet.

”Jokaisella vainon kohteeksi joutuneella on oikeus hakea ja nauttia turvapaikkaa muissa maissa.” Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus, 14 art.

Foorumissa keskusteltiin turvapaikkaoikeuden eettisestä arvopohjasta sekä turvapaikan hakemiseen ja saamiseen liittyvistä ongelmakohdista:

• Miten 60 vuotta sitten syntynyt Geneven pakolaissopimus pystyy vastaamaan olemassa oleviin ja tuleviin pakolaisuuden syihin?
  • Miten oikeus hakea ja nauttia turvapaikkaa toteutuu tänään Suomessa?
  • Mitä turvapaikkaa hakevalle olevalle ihmiselle kuuluu ja mikä auttaa häntä selviämään?

Foorumin ohjelma ja puheenvuorot:

Foorumin järjestäjänä toimi Kirkon ihmisoikeuskysymysten neuvottelukunta KION

Yhdenvertaisuus ja kirkko -hanke

Kirkkohallituksessa toteutettiin vuosina 2008-2010 selvityshanke yhdenvertaisuuslain toteutumisesta kirkossa. Tarkastelun kohteena olivat kirkko työnantajana ja seurakunnat työyhteisöinä. Hankkeessa selvitetettiin, miten yhdenvertaisuuden eri osa-alueet toteutuvat kirkon työyhteisöissä, minkälaisia epäkohtia nykytilanne mahdollistaa sekä mitä vahvuuksia ja hyviä käytäntöjä on löydettävissä.

Ihmisoikeustyön vastuuhenkilöt Kirkkohallituksessa

Ihmisoikeustyön vastuuhenkilöinä Kirkkohallituksessa ovat:

• johtava asiantuntija Kari Latvus, kari.latvus(at)evl.fi
  • johtava asiantuntija Ilkka Sipiläinen, ilkka.sipilainen(at)evl.fi

Tämän sivun lyhytosoite: http://sakasti.evl.fi/ihmisoikeudet

Eteläranta 8, PL 210 00131 Helsinki | Vaihde (09) 1802 1 | Kartta | Tietosuoja | Evästeet | Palaute