Älä käytä toisen omaa ilman lupaa!

Tekijänoikeudella suojataan ja edistetään luovaa työtä sen eri muodoissa. Tekijänoikeuden kohteena on kirjallinen tai taiteellinen teos, kuten esimerkiksi tekstit, runot, sävellykset, musiikkiesitykset, valokuvat, elokuvat ja taideteokset.

Tekijänoikeus syntyy kun teos on luotu. Tekijänoikeuden saaminen ei edellytä rekisteröintiä, ilmoitusta tai muunlaisen muotovaatimuksen täyttämistä. Tekijänoikeus ei suojaa aihetta, ideaa, metodia, periaatetta, tietosisältöä tai juonta.

Toisen luomia teoksia ei saa ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa julkisesti esittää esimerkiksi seurakunnan tilaisuuksissa (jumalanpalveluksia lukuun ottamatta) tai seurakunnan internet-sivuilla. Tekijänoikeus on voimassa tekijän elinajan ja 70 vuotta hänen kuolinvuotensa päättymisestä.

Luvan saa helposti, eikä se ole kallis.

Lisätietoa esimerkiksi musiikin luvallisesta käytöstä saa Teosto ry:stä sekä Gramex ry:stä ja teosten kopioinnista Kopiosto ry:stä. Elokuvien esittämisluvista saa tietoa osoitteesta Tuotos ry.

Muista, että terveen järjen käyttö on sallittua! Lue esimerkiksi: Verkkovideoiden esittäminen (www.opettajantekijanoikeus.fi)

Tämän sivun lyhytosoite: http://sakasti.evl.fi/tekijanoikeudet