Kirkon erityisnuorisotyötä 50 vuotta – "ajankohtaisempaa kuin koskaan"

15.03.2017Kasvatus

Vuonna 2017 juhlistetaan kirkollisen erityisnuorisotyön 50-vuotista taivalta. Ennennäkemättömän laaja globaali pakolaiskriisi, pitkäaikainen taloudellinen taantuma ja lisääntynyt ymmärrys yhteiskunnan monimuotoisuudesta pitävät huolen siitä, että erityisnuorisotyön ydinkysymykset ovat juhlavuonna erittäin ajankohtaisia.

Vuonna 1967 perustettiin Helsingin seurakuntayhtymän erityisnuorisotyön keskus, tuttavallisemmin Snellu. Tästä katsotaan alkaneen kirkollinen erityisnuorisotyö.

Erityisnuorisotyö on etsivää, kohtaavaa ja läsnä olevaa työtä, jossa toimitaan yhdessä niiden lasten, nuorten ja perheiden kanssa, jotka tarvitsevat elämässään erityistä tukea. Yhteiskunnassamme tällaisia ryhmiä ovat esimerkiksi vankeusrangaistusta suorittavat tai työelämän ja opintojen ulkopuolella olevat nuoret.

Aikaisemmin monissa seurakunnissa oli erikoistuneita erityisnuorisotyönohjaajia, nykyään pyritään sisällyttämään erityisnuorisotyönäkökulmaa kaikkeen nuorisotyöhön.

Juhlavuoden kevään suurempiin tapahtumiin kuuluvat Valtakunnalliset kirkon erityisnuorisotyön neuvottelupäivät, jotka käydään 14.-16.3. Helsingissä.

14.3. klo 13 alkaen Engel-salissa päivien avajaisissa keskustellaan ulkopuolisuuden kokemuksen ehkäisystä. Tilaisuudessa puhuu opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja paneelikeskustelua aiheesta juontaa kirkkoherra ja monitoimimies Teemu Laajasalo.

Neuvottelupäivien ohjelmassa on muun muassa keskustelua vankeuden vaikutuksesta yksilöön ja perheeseen ja monikulttuurisuuden huomioimisesta nuorisotyössä.

"Tuntuu hyvältä juhlistaa kirkon erityisnuorisotyön kypsää ikää. Erityisnuorisotyön neuvottelupäivät ovat paitsi tilaisuus kouluttautua ja kohdata kollegoja, myös vuosittainen muistutus erityisnuorisotyön tärkeydestä kirkon piirissä", toteaa erityisnuorisosihteeri Ville Viljakainen Nuori kirkko ry:stä.

"Voisi jopa sanoa, että näinä myllerryksen aikoina, joita leimaavat taloudellinen epävarmuus, pakolaisvirrat ja suureen osaan väestöä kohdistuva syrjäytymisen uhka, on erityisnuorisotyönäkökulma ehkä jopa tärkeämpi kuin koskaan", Viljakainen jatkaa.

Juhlavuoden keväänä järjestetään myös Tampereella 28.3. Erityisnuorisotyön 50-vuotisjuhlakonsertti, jossa esiintyvät Gospel-artistit Jouko Mäki-Lohiluoma ja Teppo Nuorva. Tilaisuus on osa Nuori2017-tapahtumaa.

50 R(i)emuvuotta – valtakunnalliset kirkon erityisnuorisotyön neuvottelupäivät

Helsingissä 14.-16.3.2017

Neuvottelupäivien avajaiset 14.3. klo 13:00-14:45 Engel-salissa, osoite Kolmas linja 22B

Neuvottelupäivät järjestää Nuori kirkko ry yhteistyössä Kirkkohallituksen ja Helsingin seurakuntayhtymän erityisnuorisotyön keskuksen Snellun kanssa.

Lisätietoja erityisnuorisotyön 50-vuotisjuhlavuodesta ja erityisnuorisotyön neuvottelupäivistä:

Mikko Mäkelä
Asiantuntija