Luterilaisten ja baptistien teologiset neuvottelut Jyväskylässä

16.11.2018Maailmanlaaja kirkko
Osallistujat

Suomen ev.-lut. kirkko, Suomen Baptistikirkko ja Finlands Svenska Baptistsamfund kokoontuivat teologiseen neuvotteluun Jyväskylässä 13.-14.11. Aiheina olivat ”kaste, ehtoollinen ja yhteinen todistus” sekä ”rauha ja yhteiskunnallinen sovinto”. Ensimmäisenä kokouspäivänä vietettiin ekumeeninen iltakirkko Kuokkalan kirkossa yhdessä paikallisseurakunnan kanssa.

Teemaa ”rauha ja yhteiskunnallinen sovinto” käsiteltiin Juha Meriläisen ja Anneli Lohikon pitämien esitelmien pohjalta. Aihetta ”kaste, ehtoollinen ja yhteinen todistus” käsiteltiin Leif-Erik Holmqvistin ja piispa Matti Revon pitämien alustusten pohjalta. Lisäksi käytiin keskustelua mm. lasten kasteiden vähenemisestä luterilaisessa kirkossa.

Yhdessä todettiin, että ekumeenisissa keskusteluissa tarvitaan erilaisia lähestymistapoja aidon kohtaamisen, yhteyden ja ykseyden edistämiseksi. Henkilökohtainen ja tradition ulottuvuus täydentävät toisiaan. Jumalan läsnäolon tunnustaminen siinä, mitä tapahtuu, edellyttää myös riittävää perspektiiviä historiaan ja nykyisyyteen.

Teologisen dialogin tulevaisuudesta todettiin, että oppikeskusteluja tulisi jatkaa, mutta samanaikaisesti tulisi pyrkiä löytämään keinoja tukea paikallisekumeenista kehitystä. Mitkä ovat mahdollisuudet kehittää käytännöllistä yhteistyötä?

Ensi kerralla voisi pohtia sitä, mitä yhteistyö sanoin ja teoin ja sen kehittäminen voi konkreettisesti merkitä. Elämä, oppi ja jumalanpalvelus kuuluvat yhteen. Esimerkiksi ekumeenisen sairaalasielunhoidon kehittämisessä yhteistyötä voitaneen tehdä Suomen Ekumeenisen Neuvoston piirissä.

Neuvotteluun osallistuivat Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta piispa Matti Repo, johtaja Sixten Ekstrand, kappalainen Tuija Mannström, arkkipiispan erityisavustaja Juha Meriläinen, diakoni Luisa Tast ja johtava asiantuntija Tomi Karttunen.

Suomen Baptistikirkosta osallistuivat kirkonjohtaja Jari Portaankorva, päätoimittaja Maija Latvala ja Anneli Lohikko sekä Finlands Svenska Baptistsamfund’ista pastori Jan Edström, pastori Mikael Kallman, teologian kandidaatti Sara Högberg ja pastori Leif-Erik Holmqvist.

Neuvottelujen tiedonanto

Neuvottelujen historiaa

Lisätietoja:

Johtava asiantuntija Tomi Karttunen
tomi.karttunen(at)evl.fi

Eteläranta 8, PL 210 00131 Helsinki | Vaihde (09) 1802 1 | Kartta | Tietosuoja | Evästeet | Palaute