Millainen on hyvä työharjoittelu?

Onnistunut harjoittelu on ponnistuslauta joskus pitkälläkin tiellä kohti suomalaista työelämää. Muutamilla perusasioilla voi vaikuttaa siihen, että harjoittelu on mahdollisimman hyvä kokemus niin harjoittelijalle kuin työyhteisölle:

Perehdytys ja ohjaus

Kielivaikeudet tai kulttuuriset syyt voivat esimerkiksi estää epäselvien asioiden kysymistä tai aiheuttaa väärinkäsityksiä. Ethän koskaan jätä työharjoittelijaa selviytymään yksin tehtävistään, vaan järjestä hänelle on aina mahdollisuus opastukseen.

• Nimeä harjoittelijalle ohjaaja ja varmista, että ohjaukseen on varattu aikaa.
  • Varmista, että ohjeet on ymmärretty oikein.
  • Huolehdi siitä, että harjoittelija pääsee osaksi työyhteisöä.

Palaute

Työharjoittelu on tärkeä mahdollisuus saada palautetta ja kehittyä työntekijänä. Todistus suoritetusta työharjoittelusta ja mahdolliset suositukset auttavat eteenpäin.

• Anna harjoittelijalle rehellistä ja kattavaa palautetta työstä.
  • Pyydä myös häneltä palautetta työharjoittelusta.
  • Anna harjoittelusta todistus ja tarjoudu suosittelijaksi tulevia tehtäviä varten.

Tulevaisuus

Harjoittelun tulisi aina olla askel kohti tulevaisuudensuunnitelmien selkiytymistä. Moni työharjoittelija toivoo harjoittelun johtavan palkkatyöhön. Usein tulokseksi kuitenkin riittää esimerkiksi kielitaidon paraneminen tai kokemus uudesta ammatista.

• Kerro harjoittelijalle avoimesti ja rehellisesti, onko seurakunnalla mahdollisuutta tarjota työpaikkaa.
  • Suunnittele yhdessä harjoittelijan kanssa, mitä tapahtuu harjoittelun jälkeen.

Työyhteisön tuki

Onnistunut harjoittelukokemus tuo lisää voimavaroja ja osaamista koko työyhteisöön. Toisesta kulttuurista tuleva harjoittelija tekee näkyväksi työyhteisön moninaisuuden ja vahvistaa työntekijöiden kulttuuriosaamista. Se tuo pinnalle myös piileviä asenteita ja omaan kulttuuriimme liittyviä oletuksia.

• Tue ohjaavaa työntekijää.
  • Valmenna työyhteisöä monikulttuurisuuden kohtaamiseen.

Eteläranta 8, PL 210 00131 Helsinki | Vaihde (09) 1802 1 | Kartta | Tietosuoja | Evästeet | Palaute