Palvelu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon
työntekijöille ja toimijoille

Kirkon tutkimuskeskuksen seminaari luotaa osallistuvaa luterilaisuutta Tampere-talossa 13.3.2017

13.02.2017Tutkimukset ja julkaisut

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on kautta aikain ollut tärkeä osa kirkon elämää. Luterilaisen reformaation myötä vahvistuneita osallistumisen muotoja ovat olleet heikompiosaisista huolehtiminen, lasten ja nuorten kasvatus sekä vuorovaikutus kulttuurin ja taide-elämän kanssa. Millä tavoin nämä teemat näkyvät kirkon elämässä tänä päivänä? Kirkon tutkimuskeskuksen seminaarissa ”Osallistuva luterilaisuus” syvennytään kirkon yhteiskunnalliseen osallistumiseen nykyajan Suomessa. Seminaari järjestetään Tampere-talossa 13.3.2017 kello 10–16.

Seminaarin ensimmäisessä osiossa tarkastellaan hyvin ajankohtaista auttamisen muotoa: turvapaikkatyötä seurakunnissa. Lehtori Hanna Niemi Diakonia-ammattikorkeakoulusta esittelee keväällä julkaistavaa tutkimusta Hätämajoituksesta Aleppon kelloihin, joka kartoittaa seurakuntien turvapaikkatyötä Suomessa. Puheenvuorossa käydään läpi sitä, miten turvapaikanhakijat vastaanotettiin vuonna 2015 ja mitä yhdessä eläminen on opettanut. Diakoni Johanna Wennerström kertoo puheenvuorossaan turvapaikanhakijatyöstä Tornion seurakunnan arjessa. Hän tuo esille kokemuksia yhteistyöstä ja sen esteistä, ihmisten suhtautumisesta ja mielipiteiden muutoksista sekä siitä, miltä tilanne ja tulevaisuus tällä hetkellä näyttää.

Perheen kanssa -osiossa luodataan kirkon kasvatustyön näkymiä nykyajassa. Nuorisotyönohjaaja Kaarina Hakkarainen hahmottelee viisi askelta tulevaisuuteen seurakuntien perhetyössä. Hän ravistelee perheiden kanssa tehtävää työtä, hahmottaa sen kokonaisuutta ja tähyää tulevaisuuteen. HelsinkiMission tutkija, sosiologi Hanna Falk esittelee vapaaehtoistoimintaa lapsiperheiden tukena. Hän kuvaa HelsinkiMission isä- ja äitimentoritoimintaa ja sen vaikutuksia erityisesti lapsiperheiden vanhempien näkökulmasta. Esitelmässä käsitellään myös vapaaehtoisuuteen pohjaavan avun erityispiirteitä sekä vapaaehtoistoiminnan vaikuttavuutta edistäviä piirteitä.

Kolmannessa osiossa keskitytään kirkon ja kulttuurielämän välisiin suhteisiin. Kirkkoteatteriohjaaja Jouni Laine korostaa puheenvuorossaan draaman merkitystä kirkon sanoman välittäjänä. Jos kirkolla on tärkeää sanottavaa, draama on vaikuttava keino sanoa se, tai olla sanomatta. Käsikirjoittaja, pastori Veli-Pekka Hänninen puolestaan käsittelee rooleja, joita kirkon edustajille annetaan draamakäsikirjoituksissa. Hänninen pohtii, mitä roolit kertovat kirjoittajista tai ajastamme yleisemmin. Esimerkiksi papin tai poliisin hahmoihin liittyy paljon kulttuurisia stereotypioita, joita käsikirjoittajat mielellään hyödyntävät.

Seminaari on maksuton ja avoin kaikille kirkollisista ja yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneille.

Ilmoittautuminen seminaariin 2.3.2017 mennessä osoitteessa: http://sakasti.evl.fi/ktkseminaarit

Lisätiedot: ktk@evl.fi, puh. 040 5184 299
Tämän sivun lyhytosoite:

Palaute sivun ylläpitäjälle

Kiitos palautteesta!

Sulje
Palautteen aihe Palautetta tästä sivusta Yleinen palaute Palaute Nimi Sähköpostiosoite Haluan että minuun otetaan yhteyttä
Muistathan antaa sähköpostiosoitteesi, jos haluat vastauksen!
Eteläranta 8, PL 210 00131 Helsinki | Vaihde (09) 1802 1 | Kartta Palaute sivun ylläpitäjälle