Kirkon tulevaisuustyö

The Best Way to Predict Future Is to Create It

Kirkossa on ollut vuodesta 2015 alkaen käynnissä laaja tulevaisuustyöskentely. Kirkolliskokous käynnisti sen asettamalla toukokuussa 2015 tulevaisuuskomitean, jonka tehtävänä oli arvioida kirkon organisaatio kokonaisuutena ja laatia ehdotus uudesta kirkon organisaatio- ja toimintamallista tai vaihtoehtoisista malleista.

Komitea jätti mietintönsä kirkolliskokoukselle marraskuussa 2016. Keväällä 2017 kirkolliskokous päätti tulevaisuusvaliokunnan mietinnön pohjalta jatkovalmisteluista. Se antoi kirkkohallitukselle 17 tehtävää ja kirkolliskokouksen puhemiesneuvostolle yhden tehtävän.

Tehtäväkohtaiset alasivut löytyvät tämän sivun vasemmasta palkista. Alasivuilla on kerrottu tehtäväksianto ja suunnitelma sen toteuttamisesta sekä mahdollista lisämateriaalia aiheesta.

Kirkkohallitus toteutti kesä-syyskuussa 2017 erittäin laajan seurakuntien ja hiippakuntien kuulemisen tulevaisuustehtäviin liittyen. Se toteutettiin laajana webropol-kyselynä, johon pyydettiin vastauksia kirkko-/seurakuntaneuvostoilta ja tuomiokapitulilta/hiippakuntavaltuustolta.

Kyselyssä oli kysymyksiä kaikista tulevaisuusvaliokunnan mietintöön sisältyvistä toimeksiannoista. Kyselyllä koottavaa aineistoa täydennettiin hiippakunnittain järjestetyissä työpajoissa, joihin kukin tuomiokapituli kutsui noin 15 osallistujaa. Osallistujina oli luottamushenkilöitä, seurakuntien/seurakuntayhtymien työntekijöitä sekä eri hiippakunnissa vaihtelevasti myös seurakuntien yhteistyökumppaneiden edustajia.

Kyselyn alasivu löytyy tämän sivun vasemmasta palkista. Sivulta löytyy linkki kyselyn ja hiippakunnallisten tulevaisuuspajojen raporttiin.