Kirkon kansainvälistä työtä arvostetaan

09.05.2018Maailmanlaaja kirkko

Suomen evankelis-luterilainen kirkko kantaa globaalia vastuuta laajasti. Oleellisena osana tätä on kirkon lähetysjärjestöjen ja Kirkon Ulkomaanavun kautta tapahtuva toiminta. Tämän työn taloudellisen kannatuksen tilastot vuodelta 2017 ovat valmistuneet.

Kirkon Ulkomaanavun saama vapaaehtoinen kannatus oli viime vuonna huippulukemissa, vaikkei maailmalla tapahtunutkaan mitään erityistä mielenkiintoa herättänyttä katastrofia. "Kyse on pitkäjänteisestä työstä. Siihen liittyy sekä lahjoittajien kontaktointi että saaduista tuloksista kertominen. Suurlahjoittajat ovat palanneet toistuvasti takaisin", kertoo Johanna Karjalainen, Kirkon Ulkomaanavun varainhankinnan päällikkö.

Vapaaehtoinen kannatus jäsentä kohti on suurinta seurakunnissa, joissa on alle 5000 jäsentä (4,26€/jäsen), pienintä suurimmissa seurakunnissa (2,23€/jäsen). Sen sijaan kaikissa muissa tuloluokissa keskimäärin suurimmat kannatusluvut ovat seurakunnissa, joissa on 10 000 - 20 000 jäsentä. Esimerkiksi vapaaehtoinen kannatus yhteensä on tässä seurakuntakokoluokassa 9,40€/jäsen.

Kaiken kaikkiaan järjestöjen tulos kasvoi edellisvuoteen verrattuna yli 2,5 miljoonaa euroa. Keskimäärin kannatus pysyi tämän vuosikymmenen hyvällä tasolla. Suomen Lähetysseuran, Pipliaseuran ja Medialähetys Sanansaattajien luvut laskivat hieman, muilla vastaavasti hieman nousua.

Medialähetys Sanansaattajia ja Kansanlähetystä lukuunottamatta kaikkien saama vapaaehtoinen kannatus seurakunnilta jostain syystä laski. Testamenttitulot olivat melko vakaat. Testamenttien osalta Suomen Lähetysseura on edelleen suurin saaja.

Kesäkuussa astuu voimaan uusi ns. perussopimus, jossa järjestöt sitoutuvat toimimaan kirkon päätösten mukaisesti ja seuraamaan lähetyken peruslinjausta Yhteinen todistus. Kirkko puolestaan sitoutuu kohtelemaan järjestöjä yhdenvertaisin perustein. Tähän kuuluu mahdollisuus antaa talousarvioavustusta näille järjestöille seurakunnnan oman lähetysvastuun kantamiseksi. Vuonna 2017 kaikki seurakunnat antoivat talousarvioavustusta ainakin jollekin järjestöistä. Vain Suomen Lähetysseura sai määrärahan kaikilta seurakunnilta. Svenska Lutherska Evangeliföreningen sai ymmärrettävästi lähinnä vain ruotsinkielisiltä seurakunnilta. Ulkomaanapua talousarvioavustuksin tuki 305 seurakuntaa ja muita järjestöjä noin 187-260.

Järjestöjen taloudellisen kannatuksen tilastot on luettavissa osoitteessa http://sakasti.evl.fi/tilastot/lahetystyo