Seurakuntien henkilöstö

Kirkon työmarkkinalaitos kerää vuosittain kesäkuussa Pesti-rekisteriinsä palvelussuhde- ja palkkatietoja seurakuntien palveluksessa olevasta henkilöstöstä. Näitä tietoja työmarkkinalaitos käyttää neuvottelutoiminnassaan.

Kirkon koko henkilöstön lukumäärä oli 20 242 henkilöä vuonna 2017. Vakinaisen henkilöstön lukumäärä oli 12 650 henkilöä ja määräaikaisen 7 592 henkilöä. Koko henkilöstön lukumäärässä ovat mukana kaikki tilastointiajankohtana kirkon palveluksessa olleet työsuhteen päätoimisuudesta ja kestosta riippumatta - myös kausityöntekijät.

Vuonna 2017 koko henkilöstön lukumäärä kasvoi 2,3 % vuodesta 2016. Seurakuntatyössä henkilöstön lukumäärä kasvoi 2 %. Vakinaisen henkilöstön lukumäärä kasvoi 1,6 % ja määräaikaisen henkilöstön lukumäärä 3,6 %. Vuosityövoimatilastossa otetaan huomioon henkilöstön lukumäärän lisäksi palvelussuhteiden osa- ja määräaikaisuus. Vuosityövoimana mitaten kirkon henkilöstön määrä oli 13 823 henkilötyövuotta vuonna 2017. Vuosityövoiman määrä väheni 0,8 % vuodesta 2016.

Tehtäväaloittain tarkasteltuna puolet kirkon koko vuosityövoimasta työskentelee seurakuntatyössä. Seurakuntatyön tehtäväalaan kuuluvat papisto, lehtorit, kirkkomuusikot, diakonia-, nuoriso- ja lapsityöntekijät. Hallinnon tehtäväalan osuus vuosityövoimasta oli 16 %, hautausmaatyön 14,5 % ja kiinteistö- ja kirkonpalvelutyön 16,8 %.

Viranhaltijoitten osuus koko henkilöstöstä oli 45,6 %, 9 222 henkilöä, ja työsopimussuhteisia työntekijöitä 54,4 %, 11 020 henkilöä. Työsopimussuhteiden osuus kasvoi edellisestä vuodesta.

Sukupuolijakaumassa ei ole tapahtunut suuria muutoksia vuoteen 2016 verrattuna. Koko kirkon henkilöstöstä oli naisia 70,7 %, 14 307 henkilöä, ja miehiä 29,3 %, 5 935 henkilöä. Kirkon koko henkilöstön laskennallinen palkkasumma ilman lomarahan osuutta oli 434 miljoona euroa vuonna 2017. Palkkasumma kasvoi n. 2,6 % edellisvuoteen verrattuna.

Kirkon henkilöstön ikäjakauma painottui vanhempiin ikäluokkiin: eniten henkilöstöä oli ikäluokassa 55–59 -vuotiaat. Kirkon vakinaisen henkilöstön keski-ikä oli kertomusvuonna 50 vuotta ja koko henkilöstön 44 vuotta. Kirkon koko henkilöstöstä puolet oli yli 48-vuotiaita.

Henkilöstötilastot 2016

Henkilöstötilastot 2017

Kysymykset henkilöstötilastoista:

Kysymyksiin vastaa Sirpa Monola, etunimi.sukunimi@evl.fi

Eteläranta 8, PL 210 00131 Helsinki | Vaihde (09) 1802 1 | Kartta | Tietosuoja | Evästeet | Palaute