Ympäristötyö

Tällä sivustolla kerrotaan kirkon ympäristötyöstä. Luomakunnan varjeleminen on yksi kirkon valitsemista strategisista painopisteistä. Vastuuta ympäristöstä kannetaan monella tapaa. Kirkolla on oma ympäristöjärjestelmä: Kirkon ympäristödiplomi. Ilmastolaskuri auttaa seurakuntia laskemaan hiilipäästönsä ja vähentämään niitä. Kirkko tekee myös ympäristökasvatusta. Sitä tehdään mm. rippikouluissa ja erityisesti Vihreissä ripareissa. Samoin hartauselämässä ja muissa tapahtumissa. Kirkollisissa lehdissä kirjoitetaan paljon ympäristökysymyksistä.

Ympäristötyö nousee kirkon perustasta

"Koska luomakunta on Jumalan läsnäolon paikka, voimme sanoa, että se on pyhä....  Jokainen luotu, jossa Jumala on läsnä, on samalla lahja, jossa Luoja lahjoittaa itsensä.

Mikään luotu ei ole olemassa itseään vaan toisia varten, siis edistääkseen toisten luotujen elämää ja hyvinvointia. Aurinko ja kuu eivät paista itselleen vaan antaakseen valoa muille, vesi ei sada itseään varten vaan pitääkseen yllä kasvien, eläinten ja ihmisten elämää, ilma ei ole olemassa itseään vaan kasvien, eläinten ja ihmisten hengitystä varten" -Kirkon ilmasto-ohjelma Kiitollisuus, kunnioitus, kohtuus

Kirkon ympäristödiplomi

Diplomi on seurakuntia varten kehitetty väline, joka auttaa niitä täyttämään hyvin vastuutaan luomakunnasta.

Kirkon oma ympäristöjärjestelmä, Kirkon ympäristödiplomi, perustettiin vuonna 2001. Asiasta päätti kirkkohallitus. Nyt diplomin on hankkinut jo noin 100 seurakuntaa.

Kolmas laitos tuli voimaan vuoden 2012 alussa. Kirkon ympäristödiplomin käsikirja 2012 on luettavissa lataamalla:

Kirkon ilmastolaskuri

Vuonna 2012 tuli käyttöön myös Kirkon ilmastolaskuri. Se autaaa seurakuntia laskemaan hiilijalanjälkensä ja asettamaan tavoitteita sen madaltamiseksi.

Kirkon ilmasto-ohjelma "Kiitollisuus, kunnioitus, kohtuus"

Kirkko sai oman ilmasto-ohjelman Kiitollisuus, kunnioitus, kohtuus kesäkuussa 2008. Kirkkohallituksen täysistunto hyväksyi työryhmän valmisteleman ohjelman.

Lähtökohtana on kiitollisuus Jumalan ihmeellisestä luomakunnasta, siitä nouseva kunnioitus ja pyrkimys kohtuullisuuteen.

Ohjelmassa annetaan myös suosituksia kirkon jäsenille, seurakunnille ja hallinnolle.

Ekopaasto

Ekopaasto-kampanjassa suomalaisia kutsutaan muuttamaan kristillisen paaston aikana elämäntapaansa niin, että se hillitsee kasvihuoneilmiön lisääntymistä. Paastoon liittyy myös hiljentämistä ja usealla myös hiljentymistä.

Ekopaaston järjestää Suomen evankelis-luterilainen kirkko yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Kampanjan nettisivut ovat osoitteessa ekopaasto.fi

Ekopaasto löytyy myös Facebookista ja Twitteristä.

Earth Hour -ilmastotapahtuma

Kirkkohallitus suosittaa seurakunnille osallistumista maailmanlaajaan Earth Hour -ilmastotapahtumaan.

Seurakunnat ovat sammuttaneet kirkkojen ja muiden rakennusten valoja ja tuoneet oman lisänsä tapahtumaan. Monet seurakunnat järjestävät mm. kynttilärukouksia luomakunnan puolesta.

Seuraavan kerran  Earth Hour järjestetään 25.3.2017 klo 20.30 - 21.30.

Ympäristökysymysten vastuuhenkilö kirkkohallituksessa on yhteiskunta ja kestävä kehitys -asiantuntija, rovasti Ilkka Sipiläinen.

Tämän sivun lyhytosoite: http://sakasti.evl.fi/ymparisto