Seurakunnat antoivat runsaasti palautetta kirkolliskokouksen tulevaisuuslinjauksista

11.09.2017Kirkkohallitus

Kirkolliskokous hyväksyi toukokuussa tulevaisuusvaliokunnan mietinnön 1/2017. Päätös sisälsi 17 kirkkohallitukselle kohdistettua kirkon tulevaisuuteen liittyvää toimenpidepyyntöä. Kirkolliskokouksen päätöksen mukaisesti kirkkohallitus pyysi seurakunnilta, seurakuntayhtymiltä ja hiippakunnilta palautetta uudistuskokonaisuuden keskeisistä sisällöistä.

Palauteaika päättyi perjantaina 8.9.2017.

Palautetta kertyi runsaasti. Palautekyselyyn vastasi 64 prosenttia kyselykutsun saaneista. Vastaajissa on 253 seurakuntaa, 20 seurakuntayhtymää ja kaikki hiippakunnat. Kyselyn laajuudesta ja kirkolliskokouksen asettamasta tiukasta aikataulusta huolimatta vastausten antoon on paneuduttu huolellisesti. Palauteaineisto sisältää kirkon tulevaisuuden kannalta innovatiivista ja kiinnostavaa pohdintaa.

Kyselyllä koottavaa aineistoa täydennettiin hiippakunnittain järjestettävissä palauteseminaareissa, joihin tuomiokapitulit kutsuivat noin 15 osallistujaa. Osallistujissa oli sekä työntekijöitä että luottamushenkilöitä. Keskustelu seminaareissa oli vilkasta ja rakentavaa.

Kaikki palautteet analysoidaan syyskuun aikana. Kirkkohallituksen täysistunto laatii lokakuussa palautteen pohjalta suunnitelman uudistusten etenemisestä ja aikataulusta. Palautteet raportoidaan ja etenemissuunnitelma esitellään marraskuun alussa kokoontuvalle kirkolliskokoukselle.

Kirkon tulevaisuuden visioinnissa on tärkeää, että teemme sen yhdessä. Kirkkohallitus esittääkin lämpimät kiitokset kaikille palautta antaneille.