Mitä ovat kirkolliset kirjat?

Kirkollisia kirjoja ovat kirkolliskokouksen hyväksymät

• raamatunkäännös,
  • kristinoppi (katekismus),
  • virsikirja koraaleineen,
  • kirkkokäsikirja ja
  • messusävelmistö.

Kirkolliskokous on hyväksynyt myös apokryfikirjojen käännökset.

Nykyinen kirkkokäsikirja jakautuu kolmeen osaan: Jumalanpalvelusten kirja (2000), Evankeliumikirja (1999) ja Kirkollisten toimitusten kirja 1-3 (2003).

Mitä kirkkokäsikirja sisältää?

1. Jumalanpalvelusten kirja sisältää seurakunnassa tarvittavat keskeiset jumalanpalveluskaavat, niihin kuuluvat rukoukset ja messusävelmät.

2. Evankeliumikirja sisältää muun muassa kirkkovuoden pyhäpäivien raamatuntekstit, rukoukset ja virsisuositukset.

3. Kirkollisten toimitusten kirjan ensimmäinen osa sisältää ns. kasuaalitoimitukset eli sellaiset toimitukset, joista säädetään kirkkolaissa ja kirkkojärjestyksessä. Toinen osa sisältää virkaan vihkimiset ja asettamiset sekä esimerkiksi kirkon vihkimisen. Kolmas osa sisältää rukoushetken kaavan sekä raamatuntekstejä, rukouksia ja musiikkiaineistoa eri tilanteisiin.

Lisätietoa:

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon käsikirjojen taustaa

Taustatietoa kirkollisten toimitusten kirjan uudistuksesta:

Kirkolliskokouksen vuonna 1988 asettaman käsikirjakomitean mietinnön perustelut