Seurakuntatyön johtamisen tutkinto

Kirkkoherran viran hakijalta edellytetään pastoraalitutkinnon (34 op tai 40 op) ja seurakuntatyön johtamisen tutkinnon suorittamista (6 op) (KJ 6:10).  Seurakuntatyön johtamisen tutkinto antaa papeille lisäpätevyyttä toimia myös muissa kirkon johtamis- ja esimiestehtävissä, esimerkiksi seurakuntien aluekappalaisena.

Seurakuntatyön johtamisen tutkinnon suorittamislupaa anotaan tuomiokapitulilta.

Tutkinnon tavoitteena on tukea opiskelijaa kirkkoherran tehtäviin kuuluvien tietojen, taitojen ja asenteiden opiskelussa. Tutkinnon aikana opiskelija perehtyy keskeisiin johtajuuden ja työyhteisön kysymyksiin. Soveltuvuustutkinnan tehtävänä on selvittää tutkinnon suorittajan edellytyksiä toimia seurakunnallisen työyhteisön johtajana sekä saattaa hänet pohtimaan johtajuuden edellyttämiä välttämättömiä henkilökohtaisia ominaisuuksiaan.

Johtajuus on luonteeltaan yhteisöllinen vuorovaikutustapahtuma. Kirkkoherran johtajuus on yhtäältä seurakunnan työyhteisön johtajuutta, sillä työyhteisöllä on omat perustehtävänsä, rakenteensa ja työkäytäntönsä. Toisaalta kirkkoherra on johtaja seurakunnassa, joka on perusolemukseltaan jumalanpalvelusyhteisö ja hengellinen yhteisö.

Lisätietoja tutkinnosta ja sen suorittamisesta antavat hiippakuntadekaanit.

Kirkon säädöskokoelma nro 77 Piispainkokouksen päätös kirkkoherralta vaadittavasta seurakuntatyön johtamisen tutkinnosta

Eteläranta 8, PL 210 00131 Helsinki | Vaihde (09) 1802 1 | Kartta | Tietosuoja | Evästeet | Palaute