Seurakunnat auttavat turvapaikanhakijoita

Yhdeksän kymmenestä seurakunnasta toimi nopeasti

Kirkon tutkimuskeskus selvitti alkuvuodesta tekemässään kyselyssä miten seurakunnat reagoivat syksyllä 2015, kun turvapaikanhakijoitten määrä moninkertaistui. Tutkimuksesta lisää Kirkon tutkimuskeskuksen sivuilla.

Kuuntele Horisontti: aiheena  "Kääntymys, turvapaikka ja uskonrauha".

Osa Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista perustelee kansainvälistä suojantarvettaan uskonnollisella vainolla. Aiheesta keskustelevat islamilaisen Resalat-yhdyskunnan imaami Abbas Bahmanpour, uskontodialogin asiantuntija Pekka Y Hiltunen sekä pastori Timo Keskitalo. Mukana myös asiantuntija Marja-Liisa Laihian haastattelu.
Kuunneltavissa toistaiseksi: Yle Horisontti

Kirkot haastavat päättäjiä

Kirkkojen maailmanneuvoston koollekutsumana hallitusten, YK:n järjestöjen sekä kirkkojen ja kirkollisten toimijoiden kokouksessa kiirehdittiin aitojen ratkaisujen etsimistä ja löytämistä pakolaisia koettelevaan kriisiin. Kriisi alkaa yhä enemmän kohdistua lapsiin, sillä Eurooppaan tulevista turvapaikanhakijoista jo joka kolmas on alaikäinen. Suomen kirkkoa konferenssissa edusti piispa Simo Peura. Konferenssin julkilausuma (englanniksi).
Simo Peuran puhe Lapuan hiippakunnan maahanmuuttajaseminaarissa Haapaniemessä konferenssin jälkeen.
Luterilaisen maailmanliiton pääsihteerin Martin Jungen puhe konferenssissa.

Euroopan Kirkkojen Siirtolaiskomissio (CCME) antoi jo viime lokakuussa julkilausuman, jossa se kehotti Euroopan hallituksia turvaamaan pakolaisten ja turvapaikanhakijoitten kulkua Eurooppaan ja Euroopassa. Julkilausumassa huomautetaan, että liian paljon käytetään vääristeltyjä lukuja ja tietoja poliittisten tavoitteiden ajamiseen. Esimerkiksi rajavalvonnat keräävät lukumääriä rajanylityksistä, mutta laskevat yhteen ne kaikki, vaikka sama henkilö olisi ylittänyt useita rajoja. CCME:n julkilausuma.

CCME on julkaissut pakolaisuutta käsittelevän, tilastoja ja analyysejä sisältävän kirjasen Mapping Migration: Mapping Churches’ Responses in Europe.

Pakolainen bloggaa tarinaansa

Saif Majid saapui syksyllä 2015 Irakista Suomeen turvapaikanhakijaksi. Viiden kirjoituksen sarjassa Saif kertoo tarinaansa. Ne avaavat hyvin niitä ajatuksia ja tunteita, joita pakolainen käy läpi matkatessaan Euroopan halki turvaa etsiessään.

Saifin kirjoitukset ovat luettavissa englanniksi ruotsinkieliseltä blogisivulta Andetag. Tässä suorat linkit kuhunkin kirjoitukseen. Laajemman esittelyn Saifista ruotsiksi voit lukea tästä.

Ensimmäinen osa: Death Journey.
Toinen osa: Escape Into the Unknown
Kolmas osa: Heading Towards Future
Neljäs osa: The Way to Finland
Viides osa: Finally I am in Finland

Ihmisen pelko pitää sallia

Helsingin Sanomien juttu Vihdissä tehdystä naapuruussovittelusta. Videossa haastatellaan paria vihtiläistä, tekstissä naapuruussovittelija Miriam Attias kertoo sovittelun mahdollisuuksista. ”Ihmisten arki täytyy saada toimimaan. Sitä kautta voi ehkä jossain vaiheessa myöhemmin saada omien kokemusten kautta uusia näkökulmia”, Attias kuvailee. Ks. myös Naapuruussovittelu Suomen Pakolaisavun sivuilta.

Tämän sivun lyhytosoite: http://sakasti.evl.fi/pakolaiskriisi