Köyhyys

Suomessa on eri mittaustavoista riippuen 700 000-900 000 köyhää. Suhteellisesti köyhän kotitalouden nettotulot ovat alle 60 prosenttia Suomessa asuvien mediaaninettotulosta. Kysymys ei ole keskiarvosta vaan keskimmäisestä tulosta. Yksin asuvan osalta köyhyyden raja on tällä hetkellä noin 1100 euroa. Kahden henkilön talouden osalta raja on 1650 euroa. Kaksilapsisen nelihenkisen perheen vastaava raja on 2310 euroa.

Diakonian tehtävä on lieventää köyhyydestä aiheutuvia haittoja (kuten terveys- ja syrjäytymisongelmia) sekä vaikuttaa aktiivisesti köyhyyden vähenemiseen yksittäisen ihmisen osalta ja yhteiskunnallisesi.

Sosiaaliturvan tarkistuslista on päivitetty

Neuvonnan puutteet ovat usein syynä palvelujen ja tukien alikäyttöön. Pitkäaikaissairaat saavat huonosti tietoa ja yksilöllistä neuvontaa sosiaaliturvapalvelujen ja tukien monimutkaisessa viidakossa.

EAPN-Finin on päivittänyt  Sosiaaliturvan tarkistuslista työvälineeksi neuvontatyöhön, asiakkaan palvelujen ja tukien kartoittamiseksi oikeasta paikasta. Tämä on hyvä työväline myös diakoniatyössä.

Sosiaaliturvan tarkistuslista

Tiedustelut: seurakuntadiakonian työalasihteeri Tiina Saarela, tiina.saarela@evl.fi, 050 3448 573.