Ohjeita ehtoollisen vietosta

Kolmiyhteinen Jumala kohdataan erityisellä tavalla jumalanpalveluksessa, missä seurakunta kokoontuu yhteen sanan ja sakramenttien ääreen. Jumalan ja ihmisen kohtaamiseen kuuluu rukouksen ja Raamatun sanan lisäksi ehtoollisen vietto. Osallistuminen ehtoolliselle muistuttaa Kristuksen sovitustyöstä. Kristillinen jumalanpalvelus on syntynyt pääsiäisen ja sen synnyttämän ylösnousemususkon johdosta.

Ehtoollinen on Herran läsnäolon ateria, jossa Kristuksen ruumis ja veri ovat todellisesti läsnä pyhitetyssä leivässä ja viinissä. Ehtoollinen on yhteyden ateria, joka ilmaisee sekä Kristuksen ja ihmisen välistä yhteyttä, kristittyjen keskinäistä yhteyttä että ehtoollista viettävän seurakunnan yhteyttä perille päässeisiin uskoviin. Ehtoollinen on eukaristia, kiitosateria, jossa kiitetään Jumalaa luomisen lahjoista ja Kristuksen sovitustyöstä.

Ehtoollinen on uhriateria. Seurakunta muistaa ehtoollisella Kristuksen ristillä antamaa kertakaikkista uhria. Ehtoollinen on muistoateria, jossa muistaminen laajenee koskemaan Jeesuksen kaikkia sanoja ja tekoja – ja kaikkia Jumalan pelastustekoja.

Ehtoollinen on uskon tunnustamisen ja vahvistamisen ateria. Ehtoollisessa on myös lopunajallinen, eskatologinen luonteensa, se ennakoi taivaan juhla-ateriaa, jota seurakunta viettää ”yhdessä enkelien ja kaikkien pyhien kanssa”. Ehtoollinen on salaisuus, mysteeri.

Ohjeistus gluteenittomasta ehtoollisleivästä