Pastoraalitutkinto

Pastoraalitutkinto (40 op) on työuran alkuvaiheeseen papeille suunniteltu tutkinto, jonka tavoitteena on syventää niitä tietoja ja kehittää niitä taitoja, joita pappi tarvitsee kirkon työssä.

Tutkinnon opintokokonaisuuksia järjestävät Kirkon koulutuskeskus ja tuomiokapitulit. Tutkinto suoritetaan tuomiokapitulissa.

Pastoraalitutkinnon suorittamiseen kuluu keskimäärin noin 3-4 vuotta.

Pastoraalitutkinnon suorittamisen edellytyksenä on, että pappi on sitä ennen vähintään kaksi vuotta hoitanut papin- tai lehtorinvirkaa, toiminut teologisen tieteen opettajana yliopistossa tai uskonnonopettajana oppilaitoksessa taikka ollut tuomiokapitulin oikeuttamana pappina tai lehtorina yhdistyksen, muun yhtymän, säätiön tai laitoksen palveluksessa sekä että hän on käyttäytynyt moitteettomasti.

Tutkintoa edellytetään muun muassa kappalaisen ja kirkkoherran virkaa hakevalta papilta (KJ 6:10, KJ 6:15).

Piispainkokous antaa tutkinnosta tarvittavat määräykset

Kirkon säädöskokelma nro 116 Piispainkokouksen päätös pastoraalitutkinnosta (uusi tutkinto, 1.1.2015 alkaen) tai linkki dokumenttiin tässä.

Kirkon säädöskokoelma nro 80 Piispainkokouksen päätös pastoraalitutkinnosta (vanha tutkinto, 1.1.2002-31.12.2017)

Kirkon säädöskokoelma nro 99 Piispainkokouksen päätös pastoraalitutkinnosta annetun päätöksen muuttamisesta (vanha tutkinto)

Pastoraalitutkinnon opintosuunnitelma