Ohjeita ja vinkkejä seurakunnille

Miten tuen turvapaikanhakijaa. Kirkon monikulttuurisen työn vinkkejä siihen, miten kuka tahansa voi olla turvapaikanhakijan rinnalla. Tärkeitä näkökohtia myös turvapaikanhakijan tilanteeseen. Tulostettavissa vihkomuotoon. Miten tuen turvapaikanhakijaa.

Kirkkoturvakäytäntö seurakunnissa Asiakirja on nyt päivitetty ja luettavissa osoitteessa Turvapaikanhakijoiden tukeminen.

Seurakunnan jäsenyys ja turvapaikanhakija Muistutukseksi: kirkkolakia muutettiin vuonna 2013. Uuden lain mukaan ulkomaalainen (turvapaikanhakija), voidaan ottaa seurakunnan jäseneksi, vaikka hänellä ei olisi kotikuntaa Suomessa, "jos hän on osallistunut seurakunnan toimintaan kolmen kuukauden ajan". Kirkkolain kohta kokonaisuudessaan:
Kirkon jäseneksi voi liittyä Suomen kansalainen sekä ulkomaalainen, jolla on kotikuntalaissa (201/1994) tarkoitettu kotikunta Suomessa. Suomessa asuva, kotikuntaa vailla oleva ulkomaalainen voi liittyä kirkon jäseneksi, jos hän on osallistunut seurakunnan toimintaan kolmen kuukauden ajan. ((KL 1:3§) - 8.11.2013/797)

Tarkemmat ohjeet on luettavissa Kirjurissa (Ohjeet/Virastonhoidon ohjeet): Kotikuntaa vailla olevan ulkomaalaisen kirkkoon liittyminen(hyväksytty 3.3.2016).

Perusinfo seurakunnille turvapaikan hakijoiden tukemiseksi Oulun hiippakunnassa

Jaettavaksi vapaaehtoisille: Vapaaehtoistoiminnnan periaatteet pakolaisten auttamisessa (Helsinki syyskuu) 2015. Tärkeitä huomioita mm. vaitiolovelvollisuudesta.

Majoituksen järjestäminen:
Pikaohje turvapaikanhakijoiden hätämajoituksen käynnistämiseen Sisältää mm. ehdotuksen tiimin kokoonpanosta ja tiimiläisten rooleista.

Heinänokan hätämajoitus -malli Leirikeskukseen toteutetun hätämajoituksen prosessikuvaus.

Majoitusmalli_Vaivio Täydennettävä, taulukkomuotoinen pohja erilaisista tehtävistä.

Muuta hyödyllistä:

Peace United jalkapalloilla yhteistä tekemistä turvapaikanhakijoitten kanssa. Kirkon Ulkomaanapu ja Liikkuva seurakunta -hanke tukevat yhteisten jalkapallo-otteluiden järjestämistä. Ohjeet ottelun järjestämisestä saat Liikkuva seurakunta -sivuilta. Peace United ja Liikkuva seurakunta logoilla varustettuja jalkapalloja voi kysyä sidosryhmäpäällikkö Asta Turtiaiselta.

Tampereen hiippakunnan turvapaikkafoorumi 28.9.2015 - kooste tapahtumasta.

Tulkkausapua voi kysyä esim. paikallisilta etnisiltä yhdistyksiltä tai lähetysjärjestöiltä.