Virsien tekijänoikeudet

Suomen ev.lut. kirkon virsikirja koostuu erillisistä teoksista, joiden tekijänoikeudet ovat eri tahoilla. Kirkon keskusrahastolla on julkaisuoikeus virsikirjan kokonaisuuteen. Osa virsistä on kokonaan vapaita tekijänoikeuksista.

Seurakunnalla on lupa

• käyttää virsiä jumalanpalveluksissa
  • valokopioida ja heijastaa virsiä jumalanpalveluksia varten
  • heijastaa muissa tilaisuuksissa niitä virsiä, joiden ainoa omistaja on Kirkon keskusrahasto tai jotka ovat tekijänoikeuksista vapaita.

Seurakunnan on pyydettävä lupa

• tekijänoikeuksien alaisten virsien monistamiseen muuhun kuin jumalanpalveluskäyttöön
  • muiden kuin Kirkon keskusrahaston omistamien virsien heijastamiseen muuhun kuin jumalanpalveluskäyttöön
  • tekijänoikeuksien alaisten virsien äänittämiseen tai verkossa välittämiseen.

Jumalanpalveluksiksi katsotaan tässä yhteydessä päiväjumalanpalvelusten ja erityismessujen lisäksi kirkolliset toimitukset ja muut seurakunnalliset tilaisuudet, joissa musiikin esittäminen ei ole pääasia ja joita ei järjestetä ansiotarkoituksessa.

Konserteissa ja vastaavissa tilaisuuksissa esitettävät tekijänoikeuksien alaiset teokset raportoidaan Teostolle.

Luvat painotuotteisiin ja käyttämiseen heijastamalla pyydetään yksittäisiltä oikeudenomistajilta, soivaan musiikkiin liittyvät luvat Teostosta.

Kirkolla ja Kopiostolla on sopimus, jonka perusteella seurakunnilla on useissa tapauksissa lupa monistaa tekijänoikeuden alaisia teoksia. Sopimukseen voit tutustua sivulla Jumalanpalvelus ja tekijänoikeudet.

YouTube-lataamiseen ei tarvita Teoston lupaa. Tietoa YouTuben tekijänoikeuskäytännöistä löytyy YouTuben omilta sivuilta.

Miten pyydän luvan?

Kirkon keskusrahaston omistamaa aineistoa koskevat luvat pyydetään osoitteesta kirkkohallitus@evl.fi

Lupapyyntöön tarvitaan:

• tieto luvan saajasta (yhteisö tai yksityishenkilö)
  • tieto käytettävästä aineistosta
  • tuotteen hinta ja painosmäärä tai www-osoite
  • laskutusosoite

Lisätietoja: Hanna Koskinen