För anställda och aktiva inom Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland

Varför samlar vi statistik?

1. Kyrkans statistik

1.1. Varför behöver kyrkan statistik?

Statistik förmedlar information i siffror om samhällets verksamhet och utveckling. Tillförlitlig och omfattande statistik är ett bra hjälpmedel när det gäller att sköta de gemensamma uppgifterna effektivt.

Precis som andra offentliga samfund kan även kyrkans verksamhet och ekonomi analyseras. Vad erbjuder kyrkan medborgarna och på vilket sätt genomför den sin uppgift? Hur stora medel satsar kyrkan varje år på sina grundläggande uppgifter, och hur fördelar sig resurserna mellan de olika uppgifterna? Också församlingsmedlemmarna, församlingens förtroendevalda och andra samhällsaktörer behöver statistik för att få en realistisk bild av kyrkans och församlingarnas verksamhet och ekonomi samt förändringar i dessa. Församlingsmedlemmarna har rätt att få veta vad kyrkan åstadkommer med de skattemedel de betalar.

Kyrkans statistik strategi 2009

Kyrkans statistik (diagram)

Respons till sidansvariga

Tack för ditt feedback!

Du kommer väl ihåg att ge din e-postadress ifall du vill ha respons!